Kerkdiensten | Kijk en luister via
kerkdienstgemist.nl

8:45 ,10.45 en 16.30 uur dienst

blog Waarom ik?

Waarom ik? “Mijn vader stierf nog voor ik geboren werd als vijfde jongen in een gezin op het platteland van Zambia. Mijn moeder kreeg daarna nog meer kinderen van verschillende mannen. Als weduwe was ze kwetsbaar. Ze was echt straatarm en in het dorp waar ik tot mijn achtste jaar leefde was weinig ontwikkeling.”

Malakai Habasimbi

Aan het woord is Malakai Habasimbi, een goedlachse jongeman van in de 20. Hij vertelt zijn levensverhaal.

“Op een dag kwam er iemand op bezoek in het dorp en hij vroeg mijn moeder of het goed was dat ik met hem meeging naar Siavonga, een stad aan het Kariba meer, 150 kilometer van het dorp vandaan. Hij was daar betrokken bij een weeshuis, Namumu Orphanage. Omdat ik geen vader had werd ik gezien als een wees. Mijn moeder vond het goed en dus reisde ik naar Siavonga. Aangekomen in Namumu keek ik mijn ogen uit, ik had nog nooit elektriciteit gezien, was niet naar school geweest en had nog geen potlood vastgehouden.

slaapzaal%20Namumu.jpgslaapzaal Namumu

School

Het eerste jaar op school bleef ik zitten, het lukte me niet om te leren lezen. Maar op een dag had ik ineens door hoe het werkte en toen kon ik niet meer stoppen met lezen. Een tijdje daarna kon ik de volgende klas overslaan.

Mijn moeder besloot ook te verhuizen naar Siavonga, waar ze werk vond in de haven. Bijna elk weekend kwam ze op bezoek en zo kon ik de band met haar en met mijn broers onderhouden.

Al jong wilde ik predikant worden. Mijn moeder steunde mij maar mijn broers zijn er niet blij mee omdat het niet veel verdient. Ik kon een beurs krijgen en werd toegelaten tot de studie theologie aan Justo Mwale University. Nu ben ik bijna afgestudeerd en straks ga ik beginnen in een gemeente.

Inspiratie

Als ik terug kijk op mijn leven ben ik vooral verbaasd: waarom kreeg ik deze kans? Wat zag deze man in mij, een kind zoals zoveel anderen in dat dorp? God heeft mijn leven een bijzondere wending gegeven. Dat is niet zonder reden, denk ik. Mijn levensverhaal inspireert me om God te dienen en om te zien naar kwetsbare mensen.”

Een verhaal als dat van Malakai laat zien dat aandacht voor wat kwetsbaar is soms iets heel moois kan opleveren. We kunnen niet de hele wereld redden, maar wel aandacht hebben voor die ene persoon die op ons pad komt. Of dat nu in Zambia of in Nederland is

Thijs en Marike Blok
Theologiedocenten in Zambia

bron @kerkinactie

Vul hier uw eigen inhoud in.