Kerkdiensten | Kijk en luister via
kerkdienstgemist.nl

8:45 ,10.45 en 16.30 uur dienst

Thijs en Marike Blok Kleren maken de man

Eens in de maand komen alle vrouwen van de kerk bij elkaar in precies dezelfde kleren: zwarte schoenen, een zwarte rok, witte blouse met grote kraag en een zwarte hoofddoek – oorbellen of een ketting zijn niet toegestaan.Identiteit en waardigheid

Kleren en uniformen zijn in de Zambiaanse kerk erg belangrijk. Niet alleen voor de predikanten die bij speciale gelegenheden een toga aan hebben, ook voor de verschillende groepen in de kerk. Zo heeft ook de Womens Fellowship (de “vrouwenbond”) haar eigen tenue. Dat tenue is al jaren in het hele land hetzelfde. De vrouwen dragen het op hun bijeenkomsten, maar ook op kerkelijke feestdagen en als het Avondmaal gevierd wordt. De vrouwen zijn erg trots op hun uniform, het verleent hen identiteit en waardigheid.

P1480652%202%20.jpg

Ongemakkelijk

Als Amai Busa (oftewel vrouw van de dominee) hoor ik (Marike) automatisch bij de Womens Fellowship. Ik bezoek de maandelijkse bijeenkomst en denk mee over het programma. Al snel kreeg ik de vraag wanneer ik het uniform zou gaan dragen. Ik voelde me heel ongemakkelijk, het uniform is niet mooi (vind ik…) en allemaal precies hetzelfde aan hebben past niet echt bij mijn Nederlandse individualistische cultuur.

20190105%20131431.jpg

Gejuich

Maar goed, ik merkte dat het erg op prijs wordt gesteld als ik het zou doen. Een paar weken geleden ben ook ik dus samen met een paar andere vrouwen ‘gebloused’ tijdens een officiële ceremonie. Eerst moesten we beloven trouw te zijn in het dagelijks leven met God en de bijeenkomsten bij te wonen. Daarna werden we in een bijzaaltje in het uniform geholpen en onder groot gejuich de kerk weer binnen geleid.

Ik werd door veel mensen gefeliciteerd, niet alleen die dag maar ook de weken erna. We lachen nog vaak om mijn uniform maar ik vind het niet meer zo erg om het aan te trekken, ik hoor er nu echt bij!

PS van 20 Maart tot en met 17 April zijn we in Nederland. Er is overleg met KerkinActie en sommige van jullie hopen we te ontmoeten tijdens een presentatie!


Thijs en Marike Blok
Theologiedocenten in Zambia

Bekijk alle verhalen
Goede predikanten opleiden
in Zambia
In Zambia groeit de kerk en daarmee ook de vraag naar predikanten, die gemeenten kunnen leiden in soms arme en moeilijke omstandigheden. De theologische faculteit aan de Justo Mwale University in...

Vul hier uw eigen inhoud in.